
De IT girl
Hoe overleef je een door mannen gedomineerde werkvloer
Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Hoog tijd dus dat het aantal vrouwen in de techniek toeneemt.
Maar dat lukt niet echt: slechts 16% van de werknemers is vrouw. En dat is doodzonde voor de organisatie, voor de vrouw in kwestie en het geld dat in haar opleiding geïnvesteerd is. De talloze voorbeelden en overtuigende cijfers in dit boek laten zien dat het anders moet. En dat het echt anders kan.


De IT girl
Technologie is overal om je heen. Tegenwoordig is voor alles wel een app te vinden. Je kunt maaltijden bestellen, vervoer en overnachtingen regelen. Je kunt contact onderhouden met mensen mensen van over de hele wereld of erdoor gepest worden.
Stel je voor dat je in een zelfrijdende auto zit en de herkenningssoftware van de auto stopt wel voor een overstekende kat (omdat er een kattenliefhebber in het ontwikkelteam zat) maar niet voor een hond. Dat zou bizar zijn. Maar wist je dat er momenteel wordt gewerkt met gezichtsherkenning waarmee een vrouw niet wordt herkend als een arts (want artsen zijn toch mannen) en een donkere vrouw niet wordt onderscheiden van een man?
Dit boek vertelt het eerlijke verhaal wat er momenteel in de Nederlandse tech sector afspeelt en wat we kunnen doen om daar verandering te brengen.
Er zijn in Nederland meer CEO’s die Peter heten dan dat er vrouwen aan het roer staan bij beursgenoteerde bedrijven.
Dit boek stipt precies de problemen aan in de huidige tech sector in Nederland.
Gina Doekhie
Cybercrime Specialist
Het boek
- Word je bewust van je onbewuste vooroordelen
- Interessant voor iedereen die werkt in een door mannen gedomineerde wereld
- Inclusief een hoofdstuk speciaal voor mannen die verschil willen maken
Inleiding: Waarom moeten we in een door mannen gedomineerde omgeving overleven?
Technologie is overal om je heen. Tegenwoordig is er voor alles wel een app te vinden. Je kunt maaltijden bestellen, vervoer en overnachtingen regelen. Je kunt online je voeding bijhouden, je menstruatie of je slaappatroon. Je kunt de nieuwste mode thuis passen, sportlessen volgen of een nieuwe baan zoeken. Je kunt contact onderhouden met mensen over de hele wereld of gepest worden door mensen over de hele wereld. Je kunt binnenkijken in te koop staande huizen en de sores meemaken van (on)bekende Nederlanders. Nederlanders maken gemiddeld ruim anderhalf uur per dag gebruik van sociale media1 en brengen dagelijks gemiddeld 2 uur en 28 minuten op hun telefoon door. Nederland behoort tot de kopgroep van Europese landen als het gaat om huishoudens met toegang tot internet. Het internet is inmiddels zo verweven met ons leven dat zelfs de behoeftepiramide van Maslow is aangepast aan de nieuwe standaarden.
11
hoofdstukken
240
pagina’s
Vrouwen in tech, ze zijn er, al zijn het er niet zo veel. Hoe komt dat nou? Auteur Chantal Schinkels ging op zoek naar hét antwoord. Niet per se naar het geijkte antwoord vanuit ‘de top’, maar juist de verhalen van de werkvloer maken dit boek zo interessant.
Anke Horstman
Founder, Techgirl

OVER CHANTAL SCHINKELS
Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de e-commerce. Voorheen begeleidde ik development trajecten voor webshops met miljoenen euro’s omzet. Nu ben ik adviseur, spreker en geef ik masterclasses over social tech & e-commerce.
Daarnaast schreef ik het boek De IT girl, over het gebrek aan vrouwen in de Nederlandse tech industrie.
Persoonlijk heb ik geen negatieve ervaringen als vrouw in de IT, maar dit boek heeft mij bewust gemaakt dat dat lang niet voor alle vrouwen en meiden geldt. Het stimuleert mij in ieder geval om meer een voorbeeldrol te willen pakken en andere vrouwen te ondersteunen in hun ambities.
Ilka Timofei
Managing Director, Hypernode
In de media
De IT girl
De IT girl stond in de top 10 van de Managementboek top 100 en was genomineerd voor Managementboek van het jaar 2022.
